Kategoriarkiv: Småkager og cookies

Jødekager

jødekager

Ingredienser 15 stk.

Dejen:

  • 250 gram mel
  • 125 gram sukker
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • 200 gram smør

Drys:

  • 1 tsk kanel
  • 2 spsk sukker
  • 1 æg, sammenpisket

Fremgangsmåde

Mel, sukker og hjortetaksalt blandes i en skål.
Smørret smuldres i melblandingen, til dejen er jævn.
Del dejen i ruller og pak dem i plasticfolie og læg dem i fryseren i ½ time.
Bland kanel og sukker til kanelsukker.
Rullerne tages ud af fryseren og skæres i tynde skiver og lægges på bagepapir på en bageplade.
Hver skive pensles med æg og drysses med kanelsukker.
Kagerne bages midt i ovnen, til de er bagt gyldne, ca. 7 minutter ved 200 grader.

Chokolade småkager

Chokolade småkager

Ingredienser

  • 500 gram hvedemel
  • 375 gram blødt smør
  • 190 gram flormelis
  • 1 æg
  • 1½ tsk vaniljesukker eller kornene fra ½ vaniljestang
  • Hakket chokolade efter eget valg

Fremgangsmåde

Ælt alle ingredienser sammen, til en ensartet dej.
Læg dejen på køl i 15 minutter.
Rul dejen til pølser med en diameter på ca. 3 cm.
Læg dem på køl i 30 minutter.
Skær dejen i tynde skiver, og læg dem på bageplader.
Bages ved 220 grader i 6-8 minutter.

Tip:
Når dejen er rullet til pølser, kan de pakkes ind i staniol og lægges i fryseren. På den måde, har du altid friskbagte småkager. Tag en rulle op af fryseren, skær den i skiver og bag den ved 220 grader i 6-8 minutter.

Laver du disse småkager med dine børn, kan du også lade dem lægge noget chokolade på småkagerne når de kommer ud af ovnen. Chokoladen vil smelte og lægge sig som et lækkert lag på småkagerne. Inspiration hentet fra denne opskrift. 

Kanel cookies

kanel cookies

Ingredienser 30 stk.

  • 250 gram blødt smør
  • 130 gram sukker
  • 130 gram farin
  • 200 gram mandler
  • Et nip salt
  • 150 gram mel
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 tsk kanel
  • 2 æg

Fremgangsmåde

Skær smørret i mindre stykker, læg det på bordet. Ælt det sammen med sukker og farin, tilsæt groft hakkede mandler, salt, mel, bagepulver og kanel. Ælt det løst sammen, lad en fordybning i massen og slå begge æg ud i fordybningen. Ælt nu dejen sammen til dejen er helt jævn.
Tril kugler af dejen, cirka på størrelse med en valnød, brug lidt koldt vand til håndfladerne, så klistre dejen ikke så meget.
læg 6 kugler på hver bageplade, de flyder lidt ud. Bag dem ved 175 grader i ca. 15 minutter.
Lad dem køle på en rist. Opbevar dine kanel cookies i en kagedåse.

Jordbær og cheesecake macarons

jordbær macarons

Ingredienser 20 stk.

  • 75 gram fint stødte mandler
  • 120 gram flormelis
  • 2 æggehvider
  • 50 gram sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • Rød frugtfarve efter eget valg

Fyld:

  • 120 gram flødeost
  • 4 spsk cremefraiche
  • 1 spsk flormelis
  • 8-10 blendet jordbær

Fremgangsmåde

Blend mandler og flormelis grundigt sammen. Sigt blandingen i en skål, blend evt. det der ikke går gennem sigten, så det bliver finere og kan gå gennem sigten, evt. mindre stykker må ikke tilsættes til massen.
Pisk æggehviderne stive med en håndmikser eller en røremaskine, tilsæt sukker og pisk igen til massen danner toppe. Tilsæt nu farve og vaniljesukker og pisk igen massen til farven er jævn og der dannes toppe.
Vend mandel/flormelis pulver i æggehviderne til massen er helt ensartet.
Hæld dejen i en sprøjtepose med en rund metal tyl (ca. 1 cm i diameter). Tryk små cirkler ud på bageplader med bagepapir. Bank forsigtigt pladerne mod bordet for at få luftboblerne ud af kagerne. Lad kagerne hvile i 30 minutter på bordet.
Bag den nu ved 160 grader i ca. 15 minutter, lad dem stå til afkøling i 10 minutter på pladerne. Tag forsigtigt kagerne af bagepapiret og læg dem på en rist til afkøling.
Fyld:
Pisk flødeost, cremefraiche og flormelis grundigt sammen til en ensartet masse. Vend nu jordbærene i massen til massen er ensartet.
Kom fyldet i en sprøjtepose med en rund metal tyl. sprøjt noget fyld på en macaron og pres nu en anden forsigtigt oven på, fortsæt sådan med dem alle sammen.


Klejner

klejner

Ingredienser 60 stk

  • 1 kg mel
  • 300 gram smør
  • Saft og skal fra 1 citron
  • 350 gram sukker
  • 6 æg
  • 6 spsk fløde
  • 1 kg palmin til kogning

Fremgangsmåde

Smuldr smørret og melet sammen. Det kan gøres i hånden, men bedste resultat opnås med en røremaskine.
Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Igen anbefales en røremaskine.
Stil dejen på køl i min. et par timer. Helst til dagen efter.
Rul dejen ud og skær felter på ca 8*4 cm.
Skær en ridse i midten af klejnen og træk den ene dej-ende gennem ridsen.
Placer de færdige klejner på et mel-drysset bord.
Når du har lavet alle klejnerne, skal du varme fedtstoffet op i en gryde. Vælg en med en stor bund der ikke er for høj.
Tjek om olien er varm nok ved, at taget en tændstik eller en tandstik i træ og stille den ned i olien til den rør bunden. Hvis det bobler omkring pinden er olien varm nok.
Når olien er varm nok, kan du begynde at koge klejnerne. Kom nogle få klejner i gryden med en hulske. Olien er meget varm, så pas på den ikke sprøjter op på dig.
Klejnerne er færdige når de er fine gyldne.
Læg dem op på en bradepande, beklædt med aviser i bunden og køkkenrulle øverst.
Pas på med at have for mange klejner i gryden af gangen, det er svært at styre og olien bliver hurtig for kølig af at der er for mange i af gangen, dette vil bevirke at olien bruser op, og så er det svært at se om klejnerne er færdige eller ej.
Når du har kogt alle klejner, skal du lade olien køle. Man må ikke komme olien i afløbet, da olien vil stoppe afløbet til.
Du kan bruge olien til fuglemad: Kom havregryn i olien, hæld den op i en tom mælkekaton og lad den køle helt af, så den bliver fast. Skær pappet af og læg fedt blokken ud i fuglehuset.
Når klejnerne er helt kølet af, kommes de i en kagedåse.
God appetiet :)