Klejner

Ingredienser 60 stk

  • 1 kg mel
  • 300 gram smør
  • Saft og skal fra 1 citron
  • 350 gram sukker
  • 6 æg
  • 6 spsk fløde
  • 1 kg palmin til kogning

Fremgangsmåde

Smuldr smørret og melet sammen. Det kan gøres i hånden, men bedste resultat opnås med en røremaskine.
Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Igen anbefales en røremaskine.
Stil dejen på køl i min. et par timer. Helst til dagen efter.
Rul dejen ud og skær felter på ca 8*4 cm.
Skær en ridse i midten af klejnen og træk den ene dej-ende gennem ridsen.
Placer de færdige klejner på et mel-drysset bord.
Når du har lavet alle klejnerne, skal du varme fedtstoffet op i en gryde. Vælg en med en stor bund der ikke er for høj.
Tjek om olien er varm nok ved, at taget en tændstik eller en tandstik i træ og stille den ned i olien til den rør bunden. Hvis det bobler omkring pinden er olien varm nok.
Når olien er varm nok, kan du begynde at koge klejnerne. Kom nogle få klejner i gryden med en hulske. Olien er meget varm, så pas på den ikke sprøjter op på dig.
Klejnerne er færdige når de er fine gyldne.
Læg dem op på en bradepande, beklædt med aviser i bunden og køkkenrulle øverst.
Pas på med at have for mange klejner i gryden af gangen, det er svært at styre og olien bliver hurtig for kølig af at der er for mange i af gangen, dette vil bevirke at olien bruser op, og så er det svært at se om klejnerne er færdige eller ej.
Når du har kogt alle klejner, skal du lade olien køle. Man må ikke komme olien i afløbet, da olien vil stoppe afløbet til.
Du kan bruge olien til fuglemad: Kom havregryn i olien, hæld den op i en tom mælkekaton og lad den køle helt af, så den bliver fast. Skær pappet af og læg fedt blokken ud i fuglehuset.
Når klejnerne er helt kølet af, kommes de i en kagedåse.
God appetiet 🙂